Ромска булка запалила кървавата вендета в Казанлък. При масовия бой умря

...
Ромска булка запалила кървавата вендета в Казанлък. При масовия бой умря
Коментари Харесай

Причините за кървавото меле в Казанлък датират отпреди 40 години – враждата била заради ромска булка

Ромска младоженка запалила кървавата вендета в Казанлък. При всеобщия пердах умря един човек, а още четирима берат душа в болничното заведение.

Разривът сред семействата Тахирови и Бижеви почнал още преди 40 години, описаха жителите на двете села Манолово и Тъжа, написа Телеграф.

Никой не знае каква е самата предистория, само че си спомнят, че почнало с кражба на младоженка. До женитба обаче не се стигнало, а до сериозен пердах сред родственици. " Още тогава се биха, по Бай-Тошово време, само че пристигна милиция и ги разтури бързо. Сигурно и тогава, в случай че беше като в този момент щяха да се избият и да има и повече трупове “, разяснява Стефан, който е директен очевидец на събитията. През годините враждата сред двете семейства се засилвала. Започнали да се бият, където се срещнат. Едните не стъпвали при другите, подминавали селата си, само че случило ли се да се засекат, ставало ужасно.

При вероломното нахлуване с мотики, сатъри, търнокопи, железни тръби и какви ли не самоделни предмети в центъра на Казанлък почина 37-годишният Рангел Станчев. Младият мъж оставя две дребни деца сирачета. Баща му е бил с него по време на побоя, също е потърпевш, само че по-леко.

" Убили са сина му пред очите му. Тук е в селото, изписаха го за домашно лекуване, само че не желае да се среща с никого “, обясниха комшиите. " И ние не знаем за какво толкоз години не могат да се схванат. Не е обикновено 21 век сме, а това са остарели вражди “, разясниха още съседите. Те описаха, че делото в Районния съд в Казанлък е било поради предходен побой сред семействата. Тогава грубо е пребит бащата на починалия в понеделник Рангел. Нападателите са били от рода Бижеви, които и в понеделник се разправят с Тахирови. Тогава при патакламата е било прегазено дете, което по-късно умряло в болничното заведение. Това още повече разпалило напрежението сред родовете в двете прилежащи села.

11 души са настанени в тежко положение в казанлъшката болница. Пострадали има и от двата рода. Още толкоз от участниците в мелето са превързани, имат разнообразни по степен пострадвания и са освободени за домашно лекуване. Те обаче отхвърлят да беседват и да опишат какво тъкмо разделят с другите. Комшиите им са по-словоохотливи, само че и са внимателни, тъй като се опасяват. Оказа се, че семействата са едни от локалните водачи и те командват в махалите. Все отново стана ясно, че представители на двете семейства е трябвало да се явят по делото в Казанлък, с цел да свидетелстват.

Още до момента в който заседава съдът по обяд, улицата, водеща до пазара в Казанлък, където са паркирали колите на семейството от Манолово, е блокирана от коли на клана от село Тъжа.

" Дойдоха два буса, няколко мерцедеса и беемвета с техни хора. Млади остарели, дами, деца. Всички въоръжени с каквото са могли да вземат. Да бият, да убиват. Изчакаха другите да излязат от съда и напряко ги почнаха, те до момента в който се опомнят, към този момент мъжете бяха изпопадали. Този убитият го биха до гибел на улицата “, показа гражданин на Манолово, който е бил на мелето, само че се опасява да се снима и разкрие името си. Човекът е безапелационен, че разправията е била неизбежна, откакто са нападнати ненадейно и изненадващо от другите.

" Не сме го възнамерявали ние, а те. Те бяха готови с брадви и мотики, ние не чакахме. Ние сме мирни хора “, изясни още очевидецът. Според него нищо не може да спре вендетата.

" Миналата година, есен беше още, като в този момент не беше студено. Срещнаха се пред полицията, пред ръководството. И се биха, служителите на реда даже не пробваха да ги разтърват. И те към този момент са вдигнали ръце и не желаят да се занимават “, добави още мъжът.

Полиция и жандармерия беше завардила двете села ден след кръвопролитието. Униформените ще останат, до момента в който нещата поутихнат. Притесненията са, че откакто има погубен човек от единия жанр, неизбежно ще се търси възмездие.

" Те са привикнали да чакат, търпеливи са. Може ден да мине, седмица, месец. Поставили ли са си за цел, няма да им се размине на другите. Ще чакат благоприятен миг и ще ударят “, изясни възрастен гражданин на Манолово. " Не се закачат с българите, даже не вършат проблеми. Повечето работят, наемат ги лятно време, някои вървят и по чужбина. Но си имат техни цигански вражди “, добави той.

В двете мощ очевидно животът продължава по естествения си път, няма напрежение. Заведенията са цялостни с младежи, възрастните хора обработват пролетно дворовете си. Униформените пазят в патрулните си коли. Полиция има и при учебните заведения в Павел баня, където учат множеството от децата на двете семейства. Целта в този момент е да не се засичат между тях, с цел да не се стигне до спор.

11 души са арестувани след всеобщия пердах в Казанлък, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

Материалите за тях са изпратени на прокуратурата. Те ще бъдат изправени пред съда с искане за непрекъснат арест. От прокуратурата се чака през днешния ден да им наложат ограничения от 72 часа. Събират се доказателства, преглеждат се записи от камерите в региона, търсят се очевидци.

Има данни, че доста хора са снимали мелето с телефоните си, по тази причина проверяващите приканват да спомагат, като дадат показания в полицията и дават записите от снимането на баталните подиуми.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР